Quinoa

Quinoa (uitspraak kien-wah, niet “kie-no-wah”) komt van nature voor in Zuid-Amerika en wordt al 6000 jaar als voedingsbron gebruikt.
De zaden van de plant quinoa lijken op graankorrels (maar is geen graan) maar worden wel op dezelfde manier gebruikt. Het voedingscentrum plaatst quiona in vak 2 van de Schijf van Vijf. (brood, aardappelen, rijst, pasta, couscous en peulvruchten). Belangrijk aspect van quinoa is dat het geen gluten bevat. Meestal wordt quinoa ingezet als basis ingrediënt voor de maaltijd maar kan ook als meel worden gebruikt.
Quinoa bevat veel eiwit ( bijna het dubbele van tarwe of rijst) het opmerkelijke is dat – in tegenstelling tot andere plantaardige producten de eiwitsamenstelling en aminozuren heel compleet zijn ( vergelijkbaar met vlees , melk of ei), in die zin is het een plantaardige vleesvervanger net als peulvruchten. Verder bevat quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer, koper en magnesium, maar bevat (relatief) weinig kalk . De energie waarde is hoog: ongeveer 17 kJ/g. De samenstelling is ongeveer 15% eiwit, 6% vet, 60% koolhydraten, 3% vezel en 12% water. Die hoeveelheid vezel is niet hoog (volkorenbrood en Havermout bevat meer)
Bereidingswijze: Je kookt het net als rijst of pasta in water: reken op 75 gram quinoa in 2 dl vloeistof. (p.pers.)

voor meer informatie zie ook: www.quinoa-informatie.nl