Pasta

Bij pasta denken we natuurlijk vooral aan macaroni, spaghetti en de andere deegproducten die we uit Italië kennen. Toch zijn er ook pastasoorten die uit Azië komen.

De Italiaanse pastasoorten worden gemaakt van de harde tarwekorrels die vermalen zijn tot bloem. De Chinese en Japanse varianten zijn meer bekend onder de naam ‘noodles’ (noedels) en worden gemaakt van maïsmeel, tarwe, boekweit of mungbonen (beter bekend als taugé) of rijstebloem. Noedels zijn meer doorschijnend van kleur. Net als bij de Italiaanse pastavariëteiten wordt bij noedels soms ei aan het deeg toegevoegd om het wat fijner en voedzamer te doen zijn. Zowel noedels als pasta zijn vers te koop, maar deze zijn maar kort houdbaar. Over het algemeen gebruiken wij gedroogde pasta’s. In tegenstelling tot pasta hebben de noedels maar weinig voedingswaarde. De kant-en-klare noedelmaaltijden die momenteel zo gepromoot worden voor de snelle keuken, bevatten maar de helft van de voedingswaarde die een normale maaltijd moet bevatten.  Een actieve buitensporter heeft hier dus zeker te weinig aan.

Terug naar de pasta’s. Gekleurde pasta’s worden gemaakt door aan het deeg groente(puree) toe te voegen. Tomaat vormt rode, spinazie vormt groene pasta. Gele pasta krijg je door kurkuma of saffraan aan het deeg toe te voegen. Bruine pasta verkrijgt men door paddestoelen toe te voegen en de zwarte komtt van inktvisinkt. Pasta is in heel veel verschillende vormen verkrijgbaar. Met name in Italië zijn de benamingen soms per streek verschillend. Een aantal is langzamerhand ook bij ons in Nederland ingeburgerd. De fusilli is een gedraaide pasta die in diverse kleuren wordt aangeboden, tortellini is een ringvormige variant die gevuld kan zijn met kaas, tomaat of vlees. Spaghetti en macaroni kent iedereen wel, tagliatelle (lintpasta) lijkt op bami of op platgeslagen spaghetti, lasagnette is z’n bredere broertje. Farfalle is een mooie vlinderstrik, ravioli een kussentje gevuld met vlees. En zo kunnen we nog wel een poosje door gaan, zoveel vormen en variëteiten zijn er! Voor de buitenkok zit het belangrijkste verschil vooral in het volume dat de diverse gedroogde pastasoorten hebben. Macaroni en spaghetti zijn dan wat efficiënter in te pakken dan de farfalle. Tortellini heeft een iets langere kooktijd nodig dan macaroni.  Alle pasta is neutraal van smaak en leent zich daardoor voor allerlei smakelijke sausjes. Door te variëren en verschillende sauzen en kruiden te gebruiken zet je elke dag weer andere pasta op tafel!

Lees meer