Aardappel

Vòòr de intrede van de aardappel in het Westen (16de eeuw), bestond het basisvoedsel van ‘arme’ mensen vooral uit donker roggebrood, havermoutpap, gekookte erwten,  bonen en linzen. De introductie verliep niet echt succesvol. Het duurde even voor men begreep dat alleen de knollen eetbaar zijn  Het giftige blad had toen echter al wat slachtoffers geëist en de “giftige” faam stond de verovering van de eettafel van de gewone man in de weg. Het feit dat aardappel jaarlijkse oogsten garandeerde en de voedingswaarde van het product, zorgde er niet alleen voor dat de steeds terugkerende hongersnoden bestreden werden, maar bestreed ook de scheurbuik afdoende. Scheurbuik, het symptoom van te weinig vitamine C, stak elk jaar, in het voorjaar, in epidemische vormen steeds weer de kop op. Tot de aardappel zich als hoofdvoedsel vestigde. Tegenwoordig is het aanbod in soorten en smaken erg groot: vastkokend, kruimkokend, blauwe en rode en de verkrijgbaarheid is het hele jaar door gegarandeerd. Zelfs de intrede van allerlei andere, soms zelfs bijzondere, “basis-ingrediënten” heeft de aardappel niet meer van zijn eerste plaats kunnen verdringen.
De aardappel is licht verteerbaar, relatief goedkoop, goed verkrijgbaar, eenvoudig te bereiden en (meestal)neutraal van smaak. Hij kan bij bijna alle gerechten geserveerd worden. Daarnaast zijn de toepassingen eindeloos: van puree tot gebakken, van snippers tot gepoft. Van kroket tot Vlaamse friet. En, om de meest gangbare toepassing dan maar niet te vergeten, gewoon gekookt, met jus!

Toepassingen bij Globetrotter Buitensportvoeding
Zoals reeds gezegd, de mogelijkheden met aardappel zijn eindeloos: met de aardappelsnippers en aardappelpoeder kun je zelf naar hartelust variëren en experimenteren. Aardappelstukjes en Aardappelpoeder zijn los leverbaar in passende hoeveelheden voor 2 personen. Je vindt Aardappel als basis in een aantal samengestelde maaltijden.
Daarnaast tref je aardappel in ons assortiment als bijgerecht bij eigerechten, die zowel als lunch of ontbijt te nuttigen zijn.

Voedingswaarde van Aardappel
De aardappel is een prima leverancier van vitamine C. Daarnaast levert hij ook vitamine B en vooral koolhydraten uit zetmeel. Het eiwit gehalte is niet hoog maar omdat dit eiwit biologisch hoogwaardig is, heeft zelfs deze geringe waarde betekenis. Wel verdient het aanbeveling het eiwitgehalte van een aardappelmaaltijd wat te verhogen door melkproducten of eieren toe te voegen. Globetrotter Buitensportvoeding doet dan ook standaard melkpoeder bij de maaltijden met aardappelpuree.

Aardappel in gedroogde vorm per 100 gram: 1345 kJ, 2 gram eiwit, 19 gram koolhydraat, 3 gram vezels, 450 mg kalium, 6 mg calcium, 0,5 mg ijzer, 0,12 mg B1, 0,02 mg B2, 14 mg C.

GEBRUIK VAN AARDAPPEL
Aardappel kan als groente of  als bijgerecht gebruikt worden maar wordt meestal als maaltijd basis-ingrediënt gebruikt.

BEREIDING:
De gedroogde aardappelstukjes in het assortiment  hoeven  slechts kort geweld  te worden. Vervolgens kun je ze bakken (eerst even goed uit laten lekken). Als je ze gekookt wilt nuttigen kun je ze tegelijk met het water aan de kook brengen, het wellen gaat dan in een moeite door. Aardappelpoeder wordt, al roerend, in kokend water gestrooid.

HOEVEELHEID:
50 gram gedroogde aardappelstukjes is al  voldoende per persoon, Globetrotter adviseert en hanteert zelf  75 gram per persoon (vandaar de verpakkingseenheid van 150 gram, zijnde een portie voor 2 personen). Ook voor aardappelpoeder gelden deze hoeveelheden. In onze samengestelde maaltijden vermengen  wij de  aardappelpoeder ook nog met melkpoeder en bouillon. De verhouding 120 gram aardappelpoeder,  10 gram bouillon en 20 gram melkpoeder biedt voor 2 personen ruime porties, met een passende  voedingswaarde voor actieve mensen.