Bonen

Eigenlijk praten we nu over peulvruchten. Het gedeelte van de bonenplanten waar wij het over hebben zijn namelijk de gedroogde en gerijpte zaden uit de vruchten (peulen) van bonenplanten. Omdat de populaire benaming van de soorten over het algemeen op ‘boon’ eindigt zullen ook wij het maar gewoon over bonen hebben. Bonen zijn als basisvoedsel wat minder gewoon geworden. De slankheididealen hebben daar zeker toe bijgedragen. Bonen bevatten namelijk nogal wat koolhydraten. Als je niet veel ‘verbranding’  hebt, levert dat maar ongewenste vetvorming.  Maar actieve mensen kunnen best wat koolhydraten gebruiken. En bonen leveren veel eiwitten, mineralen, vitamine B en voedingsvezels. Zeker de moeite waard dus om ook de boon een plaatsje te geven in ons voedselpatroon. Sojabonen zijn een zeer goed voorbeeld van deze voedingswaarde: rijk als zij zijn aan hoogwaardig eiwit (37%) en vetten (18% waarvan 10% onverzadigd), worden zij tegenwoordig toegepast als vleesvervangers. Daarnaast leveren zij nog 30% koolhydraten. In sojabonen zit relatief weinig zetmeel waardoor zij ook gaar nog een goede stevigheid (consistentie) hebben. Door hun aromatische smaak hebben zij een eigen plek veroverd in het voedselpatroon van veel mensen en wordt het gemalen of vloeibare product in veel toepassingen gebruikt. Soja wordt in een veganistisch dieet benut als vleesvervanger. Tijdens  buitensportactiviteiten speelt  het probleem van de houdbaarheid, de verkrijgbaarheid en het gewicht van vers vlees. De vleesvervangende kwaliteiten van sojabrokjes zijn dan een goede oplossing. Linzen. Er zijn in Nederland bruine, rode en groene linzen te koop. Maar eigenlijk zijn er maar twee variëteiten: de groene linzen verkleuren langzaam naar bruin (wat voor de smaak niet uit maakt). Rode linzen is een andere soort die ook een iets andere smaak heeft. Buiten Nederland zijn veel meer variëteiten linzen te koop. Verschillende soorten linzen zijn heel populair in India en Nepal waar ze worden gegeten in combinatie met rijst. De eiwitten die in rijst ontbreken worden zo aangevuld met de eiwitten uit de linzen. Juist door dit ‘combinatie aspect’ komen linzen vaak voor in vegetarische voeding. Grote linzen zijn duurder en, heel tegenstrijdig, minder lekker. Dat komt omdat de smaakstoffen juist in de schil zitten en kleinere linzen nu eenmaal relatief meer schil bezitten. Bruine Bonen. Dit zijn de zaden van hetzelfde bonengeslacht als de sperzieboon en witte boon. Hun voedingswaarde wordt gecombineerd met allerlei smaakpatronen en het is een van oudsher bekend voedingsmiddel. Bartje wilde al niet meer bidden voor bruine bonen omdat hij het zo vaak kreeg voorgezet. Bruine bonen waren en zijn goedkoop en lang houdbaar. De ietwat melige smaak, die het product van zichzelf heeft, moet natuurlijk wel aangevuld worden met andere smaaktonen om aan onze huidige standaard te voldoen. Inmiddels kennen wij bruine bonen met spek, stroop en piccalilly (captain’s meal) of zijn we overgestapt op de Mexicaanse toepassing van Chili con carne waar pittige pepers de boon wat meer body geven. Toepassingen bij Globetrotter Buitensportvoeding Normaliter is de lange weektijd en kooktijd van gedroogde bonen voor de buitensporters een probleem. Het aanbod in blik is thuis wel handig maar is minder geschikt tijdens kampeertochten. Wij hebben uitsluitend voorgekookte bonen in het assortiment waardoor een korte bereidingstijd gegarandeerd is. Soja brokjes zijn geen “zuivere bonen” maar – getextureerd soja-eiwit – bewerkt soja dat snel te bereiden is zonder toevoegingen. Voedingswaarde van bonen

  • Sojabrokjes: 1465 kJ, 52 gram eiwit, 1 gram vet, 32 gram koolhydraat, 3 gram vezels, 700 mg natrium, 2200 mg kalium, 220 mg calcium, 8 mg ijzer, 0,62 mg B1, 0,33 mg B2.
  • Bruine Bonen in gedroogde vorm: 1145 kJ, 20 gram eiwit, 2 gram vet, 43 gram koolhydraat, 29 gram vezels, 2 mg natrium, 1250 mg kalium, 80 mg calcium, 5 mg ijzer, 0,6 mg B1, 0,1 mg B2.
  • Linzen: 1342 kJ, 26 gram eiwit, 2 gram vet, 30 gram koolhydraat, 9 mg natrium, 657 mg kalium, 46 mg calcium, 2,9 mg ijzer, 0,19 mg B1, 0,05 mg B2.
  • GEBRUIK VAN BONEN Bonen kunnen zowel als groente en als maaltijdbasis gebruikt worden. U vindt bonen in de maaltijden: “Chili sin carne Mexicana”, een vegetarische maaltijd waar bruine bonen gecombineerd word met kaas en vegetarische burgermix, een sojaproduct,en in de maaltijd “Chili con frutos Ronaldo”, waarin hamblokjes en ananas de bruine bonen met extra smaak ondersteunen,in “Nepali Dahl Bat ” waar linzen naast diverse groenten wordt geserveerd en zo een prima vegetarische maaltijd vormt, en in “Popey’s Power” waar linzen en spinazie in een kruidig mengsel een voedzame en aparte maaltijd vormen.Sojabrokjes zijn los leverbaar en kunnen ook door niet-vegetariërs prima als smakelijke vleesvervanger gebruikt worden.BEREIDING: De voorgekookte bonen in het assortiment vindt u op onze groente bestellijst. Deze hoeven slechts kort geweekt en gekookt te worden. In ruim water koken gedurende enkele minuten is dan voldoende. HOEVEELHEID: 70 gram gedroogde linzen is al  voldoende per persoon. Voor bruine bonen is 100 gram gedroogd vereist. In onze samengestelde maaltijden houden we wat meer aan (225 gram bruine bonen en minimaal 150 gram linzen voor 2 personen) om aan de verhoogde voedingsbehoefte van buitensporters te voldoen.