Tarwe

Bij de bladzijde over pasta is het gebruik van tarwe al aan de orde geweest. Tarwe is een graangewas dat een groot verspreidingsgebied kent en voor veel producten gebruikt wordt. Het is het meest belangrijkste graangewas ter wereld en verzorgt ons met allerlei voedingsmiddelen.
Er wordt zomer- en wintertarwe verbouwd zodat het gehele jaar door aanvoer is.
De belangrijkste verdeling is echter in harde tarwe (durum) en zachte tarwe.
Harde tarwe wordt gebruikt voor pasta’s maar ook voor knoedels en couscous.
Zachte tarwe wordt meestal gebruikt voor pap (tarwegries).
En van beide soorten wordt dan ook nog tarwebloem gemaakt en weer verder bewerkt tot allerlei voedingsmiddelen.

Op de komende bladzijdes zullen we de diverse toepassingen van tarwe toelichten en we beginnen met:

Tarwegries
Een bekend voorbeeld daarvan is griesmeel. Griesmeel wordt gemaakt van zachte tarwekorrels die ontdaan zijn van kiemen en vliesjes. De kooktijd is maar kort waardoor je er snel een pap van kunt bereiden.

Voedingswaarde van griesmeel:
1414 kJ, 11 gram eiwit, 1 gram vet, 70 gram koolhydraat, 2 mg natrium, 100 mg kalium, 15 mg calcium,1 mg ijzer,  0,07 mg B1,  0,03 mg B2.

GEBRUIK GRIESMEEL  Griesmeelpudding is zowel als toetje als als onderdeel van een (warm of koud) ontbijt te benutten. Meestal worden er vruchten, rozijnen of amandelen aan toegevoegd die extra voedingswaarde en smaak leveren. Om de smaak nog wat zoeter te maken prefereren veel mensen de toevoeging van suiker.
griesmeel pudding maak je door tarwegries in kleine hoeveelheden tegelijk te vermengen met kokend water. Roer vervolgens melkpoeder door het mengsel en laat dit  kort koken. Blijf voortdurend roeren om aanbranden te voorkomen.

HOEVEELHEID:
Reken voor 2 personen op minimaal 100 gram griesmeel voor een toetje, en 150 gram voor een ontbijt. Door toevoeging van vruchten of zelfs chocolade wordt de voedingswaarde aanzienlijk verhoogd.

 

Tarwebloem
Het fijngemalen meel van de tarwe wordt tarwebloem genoemd. Zoals ook bij pasta gezegd is, bevat tarwe ‘gluten’, eiwitten die ervoor zorgen dat het deeg goed kan rijzen. Hierdoor wordt tarwebloem vaak als basis gebruikt voor gebak, brood en koeken. Door het verwijderen van de kiem uit het meel en de fijne vermaling verlies je echter voedingswaarde. Volkorenbloem is voedzamer en levert een eindproduct dat veel steviger is. Voor brood is dat prettig  maar voor producten die wat soepeler moeten zijn, is volkorenmeel dan minder goed toepasbaar. 

Voor de buitensporters is tarwebloem naast het gebruik in brood en hartkeks ook in de toepassing als pannenkoek bekend.  

Pannenkoeken kunnen van verschillende meelsoorten gemaakt worden. In Nederland wordt over het algemeen fijn vermalen tarwebloem gebruikt. In ons land is het dan ook traditioneel om de voedingswaarde van de pannenkoek te verhogen door het toevoegen van allerlei andere ingrediënten zoals melk en ei aan het beslag. Door spek of appel mee te bakken en stroop als beleg te gebruiken ontstaat dan toch een product met een goede voedingswaarde. In allerlei andere landen wordt het meel bewust niet gemengd en verhoogt men de voedingswaarde alleen door het beleg. 

Bij de traditionele Drie-in -de – pan wordt tarwebloem gemengd met Boekweit waardoor de voedingswaarde wordt verhoogd.

Het bakken van pannenkoeken of ‘drie in de pan‘(dikkere, kleinere pannenkoek met rozijnen & kaneel), is simpel en vooral voor kinderen leuk. Net als in andere landen ontstaat nu ook bij ons de gewoonte om pannenkoeken met allerlei andere vullingen en beleg te maken, van hartig tot zoet, alles is mogelijk. 

* de Voedingswaarde wordt vooral bepaald door het gebruikte bloem en de toevoegingen en kunnen dus niet als standaard opgegeven worden.

 

BEREIDING TARWE – BLOEM PRODUCTEN
Het pannenkoekmengsel uit ons assortiment behoeft alleen nog maar aangelengd te worden met water. Je voegt zoveel water toe dat het mengsel soepel en glad van de lepel loopt. Vervolgens bak je de koek in goed heet gemaakt vet. Palmvet kan gebruikt worden om boter of margarine te vervangen en je hebt hier maar weinig van nodig om mooie bruine pannenkoeken te bakken. Met olijfolie is dit effect wat lastiger te bereiken. 

Voor drie- in- de- pan gebruik je minder water dan bij pannenkoeken, het beslag moet namelijk dikker zijn. Dit beslag wordt met behulp van een lepel als een kleine bol in wat  vet gebakken. De bol vloeit uit tot een kleine, dikke koek. Er passen gemiddeld 5 tot 6  van deze koeken in de koekenpan. Wanneer er luchtgaten aan de bovenkant van het deeg ontstaan keer je ze met een vork om, zodat ze aan beide kanten mooi bruin kleuren.

HOEVEELHEID:
Van 150 gram pannenkoekmix maak je 8 pannenkoeken. Voor drie-in-de-pan is 200 gram nodig voor 15 tot 20 kleinere koeken