tarwe: Hartkeks

Hartkeks worden voornamelijk van tarwe gemaakt. ‘Legerbiscuits’ zoals de naam in goed Nederlands eigenlijk luidt, zijn dikke, stevige biscuits (vandaar de naam ‘hartkeks’) die zo voedzaam zijn, dat een actieve soldaat hier een half dagrantsoen aan kan hebben. Iedere fabrikant, die het product voor het leger van een land vervaardigt, heeft zijn eigen ‘geheime’ receptuur. De samenstelling is natuurlijk afgestemd op de specifieke eisen van de klant en de smaakpatronen van dat land. Zo is de Italiaanse variant wat zoeter en de Nederlandse variant wat meer neutraal.  Wij hebben de Nederlandse variant in het assortiment die ook iets minder ‘hard’ is en  zemelen bevat, waardoor hij beter te verteren is. Het basis ingrediënt bestaat zoals gezegd uit tarwebloem. Het product bevat daarnaast ook glucosestroop, zout en rijsmiddel (E503) en antioxidant (E320).Voor mensen met allergieën tegen deze stoffen is het belangrijk om dit te weten. 

De voedingswaarde van deze hartkek is zeer hoog: per 100 gram kJ1903 (1598,5 p.verpakking, 266,4 kJ per kaak) Koolhydraten: 73.4 gram p/100 gram, vet 14,1 gram p/100 gram, bevat vitamine B1 en B2
De verpakking bevat 6 kaken en weegt 84 gram

Hartkeks gebruik je in plaats van brood en is door de neutrale smaak goed te combineren met zowel zoet als hartig beleg. Ook zonder beleg zijn ze prima te gebruiken en zeker als de maag wat van slag is zijn ze een veilige voedselbron. 

De Fruitkek uit ons assortiment is licht gekruid en gevuld met krenten. Het vleugje limoen geeft de kaak net dat vleugje frisheid waardoor het niet te zoet wordt. De verpakking bevat 6 kaken en weegt net iets meer dan de neutrale kaak; nl. 95 gram. De energetische waarde per kaak is iets hoger; 1841 kJ per 100 gram, 1749 kJ per verpakking, 291.5 kJ per biscuit.
Koolhydraten: 70.6 gram p/100 gram en vetten: 16.3 gram p/100 gram.

De Vieruurtjes! Kleinere exemplaren van de keks, die in een aantal varianten verkrijgbaar zijn.  Fruit, Gember, bessen en de Chocolade vieruurtje. Handig verpakt in pakjes van 50 gram.  fruit bevat 881 kJ, Gember 921 kJ, Bessen  en chocolade zelfs 950 kJ (per pakje). Daar red je het wel mee tot het avondeten.

GEBRUIK VAN HARTKEKS

Hartkeks worden over het algemeen gebruikt als vervanging voor brood, bij lunch of ontbijt. Zoals al in de tekst gesteld kunnen zij als volledig dagrantsoen gebruikt worden, maar deze toepassing zal maar zelden noodzakelijk zijn voor buitensporters.  Al is het  voor noodgevallen natuurlijk  altijd handig om een pak in de rugzak te hebben. De fruitkek vormt een welkome afwisseling en aanvulling gedurende de dag om aan  de koolhydraatbehoefte te voldoen.

HOEVEELHEID:

Over het algemeen zal een actief persoon 100 tot 125 gram gebruiken per maaltijd. Je kunt de neutrale kek  beleggen met kaas, pindakaas of chocoladepasta of andere smakelijke belegsoorten. De Fruitkek is ook zonder beleg prima te benutten en daardoor als tussendoortje erg lekker.

Het vieruurtje is vooral bedoeld voor de “dip van 4 uur”. Maar mag ook om 10 uur ’s ochtends..