Brood

Nederland is een broodland. “Waar de lunch een broodje kaas is”, zo gaat het liedje over de 16 miljoen Nederlanders die het allemaal zelf wel uitmaken. In tegenstelling tot de landen om ons heen tafelen wij niet uitgebreid wanneer wij lunchen. Maar een simpel broodje kaas is ook al lang niet meer de enige optie. Brood als zodanig is al lang niet meer zomaar een boterham, maar zonnebloembol, Zeeuwse snijder of zwaar volkoren strijden met een onnoemlijk aantal broodvariëteiten om onze gunst. En natuurlijk weten wij allang dat volkorenbrood (waar de voedingstoffen uit de kiem in zitten) gezonder is dan witbrood. De groep thuisbakkers, al dan niet voorzien van een broodbakmachine, en de groep consumenten die bij molenaar of warme bakker een bewuste keuze maakt uit het overdadige aanbod, groeit nog elke dag.

Lastiger krijgen de Nederlanders het wanneer zij de grenzen van het land verlaten. Het Franse stokbrood is (meestal) wel vers maar slechts zelden volkoren en de Italiaanse ciabatta is wel lekker maar bevat maar weinig zemelen. En hoe zit dat eigenlijk buiten de buurlanden, of wanneer wij de bewoonde gebieden verlaten, hoe komen wij dan aan het gezonde brood zoals wij dat het meest verkiezen? Nou simpel: zelf bakken!

Het bakken van het eigen brood  is simpel maar vooral leuk. En in tegenstelling tot wat gedacht wordt, is niet eens zo heel erg lastig te realiseren. Dus het kan? Ja, het kan. Als je tenminste  de beschikking hebt over een houtvuur -of desnoods een vuurtje van kamelen  of yak-poep- en een pan met deksel. Verder heb je dan nog meel, een beetje zout, gist en water nodig. En dan niet zomaar meel maar echt voedzaam meel. Kortom, je neemt een  broodpakket van Globetrotter Buitensportvoeding mee op reis!

Hoe werkt het:
Allereerst zorg je voor een mooi gloeiend vuur.  Je kookt je eten op het vuur en bouwt een mooie laag houtskool. Daarop bak je na het eten je brood.  Terwijl het avondmaal op het vuur staat tref je de voorbereidingen, zoals het deeg kneden en het laten rijzen daarvan. Ondertussen is je eten wel klaar en ga je lekker eten. Daarna is de pan weer beschikbaar om als mini-oven voor het brood te dienen.  Wij hebben de broodbak methode op houtvuur nu al zo vaak toegepast dat wij echte experts zijn geworden. Wij hebben ervaren dat het heel leuk is om je eigen brood te bakken, dat je ontelbare variaties kunt maken met allerlei gedroogde groentes en kruiden en dat het smullen van lekker, vers brood een ware traktatie is wanneer je ver van “de beschaving ” bent.

Kan ik dat ook?
Vast! Maar het vergt enige oefening.  Op onze brood bestellijst kun je voor het broodbeginners-pakket kiezen: drie verschillende broodpakketten en het zeer volledige en duidelijke instructieboek. Hiermee lukt het ook vast! Maar ook de toevoegingen die je het meel kunt verwerken waardoor je brood nog lekkerder wordt vind je daar. Het instructieboek is ook los verkrijgbaar, volg de link maar maar naar de bestellijst kookboeken.

Conclusie
Zelf brood bakken kost tijd: al met al ben je zo’n 45 minuten bezig met het bakken. Ook bij het rijzen is warmte gewenst. Dat is natuurlijk niet te doen als je met alleen maar een brander wilt of moet koken.  Maar…brood bakken doe je ’s avonds, bij voorkeur op een houtvuurtje. Nog nooit een houtvuur gemaakt? Kijk dan op onze houtvuur bladzijde in het themahoofdstuk koken of raadpleeg het instructieboek (ook los verkrijgbaar).

Zelf je brood bakken geeft een extra dimensie aan het buiten zijn en het is leuk om een basisvaardigheid zoals brood bakken te beheersen. Maar de echte beloning komt de volgende dag: als het verse brood op je lunch of je ontbijtbord ligt.

Toepassingen bij Globetrotter Buitensportvoeding
Alle pakketten zijn compleet: meel, zout, gist en palmvet. Alleen water en een pan met deksel voeg je zelf toe. Er zijn 3 verschillende broodpakketten:

Volkorenbrood bestaat uit volkoren tarwe en als meelverbeteraar vitamine C.

Zes Granenbrood: bestaat uit volkorentarwe, rogge, haver, spelt, maïs en gerst. Als meelverbeteraar is vitamine C en soja toegevoegd.

Negen Granenbrood: bestaat uit volkorentarwe, rogge, haver, spelt, maïs, gerst, zonnebloempit, lijnzaad en mout, als meelverbeteraar is ook nu soja en vitamine C toegevoegd.

Met gedroogde ingrediënten kun je het brood nog een extra smaak geven: gedroogde tomaten, uien, olijven, paprika’s of knoflookschijven maar ook kaas -, melk -, of eipoeder maken het brood extra smakelijk en zijn bij het bakken zelfs beter te gebruiken dan verse ingrediënten (die het deeg te nat zouden maken). Als je de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken hebt is (bijna) alles mogelijk: Barbeque brood, Passionata Italiano, Corsicaans of oost Brabants , onze samengestelde broodverrijking en de losse ingrediënten geven keuzes en toepassingen te over!

GEBRUIK VAN BROODMEEL.

Brood heeft een lange geschiedenis waar we nu niet op in zullen gaan, maar wat wel opvalt is dat het product de afgelopen decennia de nodige veranderingen heeft ondergaan.
Meel voor brood wordt (tegenwoordig) hoofdzakelijk gevormd door tarwemeel. Tarwemeel bevat veel gluten waardoor het deeg goed rijst. Volkorenmeel heeft de beste voedingswaarde, de kiem is niet gepeld waardoor de meeste voedingsstoffen bewaard blijven. Het  broodmeel wordt steeds vaker samengesteld uit een mengsel van diverse graansoorten (boekweit, gerst, rogge, haver, maïs en gierst), soms worden zaden toegevoegd zoals zonnebloempit of pompoenpit. Dit alles om niet alleen de smaak aan te passen aan de huidige normen, maar vooral om tegemoet te komen aan de wens om gezond en verantwoord te eten. Soja en mout worden toegevoegd om de voedingswaarde te verbeteren. Brood is al lang niet meer te verdelen in alleen wit of bruin brood.

MEELVERBETERAARS:
Om de werking van het gist te stimuleren wordt vaak Vitamine C (ascorbinezuur) toegevoegd.  Dit is een stof die puur natuurlijk is en die voor de gezondheid eerder goede dan slechte effecten heeft. Bij fabrieksmatige bereiding van brood worden echter vaak ook chemische houdbaarheidsmiddelen en andere additieven toegevoegd. Onze broodmixen bevatten deze additieven NIET!

BEREIDING:
Onze broodpakketten worden compleet met  (instant) gist, zout en palmvet geleverd. De gebruiksaanwijzing leidt u stap voor stap door de bereiding. Toch is enige oefening wel handig en ons instructieboek geeft antwoord op allerlei vragen over de werking van gist, de kneedwijze en kneedduur en de bakmethode zelf. Met behulp van de recepten en onze gedroogde ingrediënten bent u snel in staat zelf een overheerlijk brood te bakken. .

HOEVEELHEID:
De pakketten leveren een volledig brood dat voor 2 personen (ruim) voldoende is voor 2x lunch. Het brood is wat steviger dan gebruikelijk en wanneer het belegd wordt met kaas of pasta (pinda/chocolade) heeft u er zeer waarschijnlijk voor zowel ontbijt als lunch voldoende aan.  Maar dat is natuurlijk persoonlijk.