Plantaardige Olie

Zuivere olie bestaat voor 100% uit vet.
Vet als bak en braadproduct vormt een belangrijk onderdeel van onze voeding. Dit is niet het geval in absolute hoeveelheden; we hoeven maar bescheiden hoeveelheden (15 gram per persoon per maaltijd) te gebruiken bij het bereiden van ons voedsel en als ‘smeersel’ voor op het brood (eveneens zo’n 15 gram per maaltijd p.p.).
Vet is echter wel heel belangrijk omdat vetzuren invloed uitoefenen op het functioneren van ons lichaam.

Bij “vet” denken wij tegenwoordig vaak negatief, namelijk aan ‘over-comsumptie’. Maar een mens heeft wel degelijk vet nodig. Op deze bladzijde gaan we uitsluitend in op olie en dan nog verder toegespitst op die producten die als basis voor plantaardige olie fungeren: de kokospalm, sojabonen, de zonnebloem, de oliepalm, de pinda en de olijf. Plantaardige olie bevat veel essentiële vetzuren en vitamine A (de helft van onze dagelijkse behoefte) en is rijk aan onverzadigde vetzuren. Hierdoor levert olie een bijdrage aan gezonde voeding. (Plantaardige) margarines worden gemaakt van plantaardige oliën. Zij leveren dezelfde belangrijke bijdrage. Aan margarine is, afgezien van andere stoffen,  meestal vitamine D toegevoegd. Ook deze hoeveelheid vitamine D is aanzienlijk; tussen de 75-en 100% van de ADH!
Waar komt plantaardige olie vandaan? Olie wordt verkregen door zaden en vruchten, zoals zonnebloempitten, sojabonen, raapzaad, maïs, pinda’s, olijven, sesam, noten en druivenpitten, te persen. Maar ook uit graangewassen zoals tarwekiem, saffloer en uit tropische gewassen zoals de kokosnoot en oliepalm wordt olie verkregen. Bij olie wordt gesproken over eerste of koude persing. Daarmee wordt gedoeld op de manier waarop olie geperst wordt. Dit gebeurt altijd mechanisch en als de temperatuur daarbij niet hoger komt dan 33 graden Celsius wordt gesproken over koude persing (extra vierge).

Lees meer