Kooktips

Na alle onderwerpen die in dit vurige hoofdstuk aan de orde zijn geweest rest ons nog slechts een paar tips en trucs. Allemaal handige wetenswaardigheidjes en ervaringen die wij in de loop der jaren hebben geleerd en die we graag met een ieder delen die het koken in de buitenlucht net zo waardeert als wij zelf doen. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer, wij leren ook elke keer weer nieuwe dingen van anderen, er worden elke dag weer meer producten en toepassingen op de markt gebracht. Als lezers nog handige tips hebben dan horen en plaatsen wij die graag….

Efficiënt koken: thuis wordt ons geleerd dat het water eerst moet koken voor je de rijst of pasta toevoegt;  bij het buiten-koken is het handiger om zowel het water als de ingrediënten gelijktijdig aan de kook te brengen. Massa kookt sneller; het scheelt dus kooktijd = brandstof.  Gedroogde ingrediënten kunnen vast wellen wanner je ze al direct aan het water toevoegt.

Kook zoveel mogelijk met voldoende, maar niet teveel water. Alle ingrediënten geven een groot gedeelte van hun voedingswaarde aan het kookvocht af, het zou zonde zijn dit vervolgens weer weg te gieten. Een iets ‘nattere’ maaltijd is bij actieve buitenmensen helemaal niet slecht, tenslotte wordt veel vocht verbruikt. Het vergt wat oefening, maar leren koken op een manier zodat de maaltijd het gekookte water (bijna) geheel opneemt is mogelijk.

Een paar minuten koken en de maaltijd vervolgens op een warme plek, in het hete kookvocht, na laten garen, is een prima manier om brandstof te besparen. In een aantal  boeken wordt aan deze methode gerefereerd als de ‘hooikistmethode’. Zet de hete pan niet al te enthousiast in je hightech slaapzak, er zijn veel stoffen die niet echt bestand zijn tegen zoveel hitte en condensvocht en geknoei in je donzen slaapzak is ook niet prettig.

Mineralen: Ook zout wordt tijdens een actieve dag gemakkelijk verbruikt. Teveel zout is tijdens een normaal voedingspatroon en dagbesteding natuurlijk uit den boze maar je zult merken dat een maaltijd al snel ‘flauw’ overkomt na een inspannende, zweterige dag. Iets zouter dan normaal mag dan best. Zout kun je meenemen in een klein potje. Omdat zout, net als alle poeders, gemakkelijk vocht aantrekt, is het raadzaam om een goed afsluitend potje te gebruiken. Een paar rijstkorrels trekken het vocht naar zich toe en voorkomen dat de zout klontert.

Een windscherm om de brander zorgt ervoor dat de wind minder kans krijgt om  warmte verloren te laten gaan. Kant en klare modellen zijn te koop in de buitensportwinkels maar je kunt er ook zelf één maken van een plaatje buigzaam metaal.