Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Vraag: Wat is het verschil tussen instant voedsel en jullie gedroogde voedsel?
Antwoord: Instant voedsel wordt voorgekookt en vervolgens gedroogd en gemalen tot poeder. Hierdoor heeft het product minder tijd nodig voor de bereiding. Minder lang koken betekent dat er minder brandstof nodig is. Voor bergbeklimmers is het dus een heel handig product. Echter: veel van de voedingswaarde gaat verloren bij het (voor)koken. Daarom wordt maar kort voorgekookt. Eigenlijk moet ook instant voedsel nog verder gekookt worden. Door de bereidingswijze gebeurt dat vaak niet, eigenlijk eet je dan halfgaar voedsel. Dat merk je aan je spijsvertering (winderigheid) en het is minder lekker.
Poeder oplossen in water levert een brei van voeding die niet meer herkenbaar is en alle smaken zijn met elkaar vermegd, je ziet niet wat je eet en je proeft niet meer wat je eet.
Ons gedroogde voedsel moet gekookt worden. Als je dat weet en ook doet zal het voedsel veel lekkerder smaken.   
Vraag: Hoeveel gedroogde groente heb ik per persoon nodig?
Antwoord: Gemiddeld komt een gedroogd product, na het toevoegen van water èn na het koken, 4 tot 5 maal in volume en gewicht terug. 50 gram gedroogde spinazie levert dus minimaal 200 gram gekookte spinazie. Dit is ruimschoots voldoende voor 2 volwassen personen, meer mag natuurlijk altijd. Bij iedere groente is de hoeveelheid gedroogd versus gekookt weer net even anders, maar je kunt de vermenigvuldigingsfactor 4 als minimum aanhouden ter bepaling van de hoeveelheid gedroogd product.
Vraag: Wat is ‘wellen’ en hoe lang moet groente wellen?
Antwoord: Wellen betekent dat de groente (of een ander product) in handwarm water gelegd wordt zodat het water op kan nemen. Het is niet noodzakelijk dat dit water warm is, koud water kan ook. Maar warm water wordt sneller opgenomen dan koud water. Bijna alle producten hebben genoeg aan 5 minuten wellen. Voor paddestoelen, bonen en boerenkool is 10 minuten wellen beter. Het product dat je wilt wellen moet volledig onder water staan, dan gebruik je precies genoeg water. Vervolgens kun je de groente bakken.
Gebruik waar mogelijk het welwater om een sausje te maken, de voedingstoffen zijn voor een deel in het welwater getrokken en door dit te benutten gaat er geen voedingswaarde verloren. Wanneer het product gekookt moet worden is er een nog betere manier: doe het product direct bij de pasta of rijst in de pan en breng het geheel tegelijk aan de kook. Dit vervangt de noodzaak tot  wellen en spaart dus tijd. Door het kookvocht zoveel mogelijk in de maaltijd te houden, is de maaltijd veel voedzamer.
Vraag: Hoe lang moet de groente koken?
Antwoord: De groente moet in ieder geval enkele minuten koken, de lengte van de kooktijd  hangt af van de voorbereiding. Wanneer je welt in warm water gedurende 5 minuten, en vervolgens kookt is 2 minuten koken meestal genoeg.  Voor boerenkool en rode kool is 5 minuten koken gewenst. Beter is het om de groente tegelijk met het basisproduct in koud water te doen en het geheel aan de kook te brengen. Hou vervolgens gewoon de kooktijd van het basisproduct aan. Boerenkool wordt meestal in combinatie met aardappelpuree gegeten en wordt in koud water aan de kook gebracht (zonder het basisproduct) . Een kooktijd van 10 minuten is dan beter. Ook bruine bonen, weliswaar voorgekookt, kunnen toch beter iets langer koken, zo’n 8 minuten. 
Vraag: Zijn jullie lam-, kip-, ham- en baconproducten echte vleesproducten of is dat namaak?
Antwoord: Natuurlijk is dit geen namaak, het is echt vlees dat  eerst kort verhit is en vervolgens wordt gedroogd. De lam-, bacon-, rund- en kip- ‘korrels’ worden gemaakt door het vlees eerst te malen en vervolgens te drogen. De ham- en kip-stukjes zijn stukjes vlees; het vlees wordt eerst klein gemaakt en vervolgens gedroogd.
Vraag: Worden  jullie (gedroogde) vlees- en ei-producten net zo streng gecontroleerd als verse producten?
Antwoord: Jazeker! En eigenlijk nog strenger. Eerst wordt het verse vlees gekeurd en uitvoerig getest op alle kwaliteitsnormen en warenwetnormen die voor vlees en eiproducten gelden. Vervolgens wordt het gedroogde product nog eens extra gekeurd. Onze gedroogde vleesproducten worden ook geëxporteerd en worden dus naast de strenge Nederlandse regelgeving, ook nog eens aan, zeer strenge, internationale eisen getoetst!  Omdat wij werken volgens HACCP richtlijnen gebruiken wij natuurlijk alleen maar producten die goedgekeurd zijn. De gedroogde producten voldoen aan alle normen die daaraan gesteld worden.
Vraag: Ik mag geen kaas eten, maar mijn vriend is er gek op. Kunnen we de maaltijd zo bereiden dat ik geen kaas binnenkrijg of zit dit er doorheen gemengd?
Antwoord: Kaas is, evenals de kruiden, het zout, de peper en de andere ingrediënten, apart verpakt. Je kunt het gemakkelijk weglaten tijdens het koken en pas op het bord er bij doen. Dit is veilig voor mensen die allergisch of overgevoelig zijn. Maar ook wanneer je daar geen problemen mee hebt: je kunt helemaal naar eigen smaak meer of minder van een ingrediënt gebruiken.  
Vraag: De ingrediënten zijn allemaal apart verpakt en jullie gebruiken doorzichtig plastic. Waarom is dat en is dat wel veilig?
 
Antwoord: Zie ook hierboven. Iedereen kan zelf bepalen hoeveel hij/zij van het ingrediënt wil gebruiken, misschien wil je bepaalde kruiden of iets dergelijks weglaten. Als het los verpakt is kan dat dus. Het plastic zorgt er ook voor dat de maaltijd/ingrediënten niet met vocht in aanraking komen. Het voordeel van het doorzichtige plastic is dat je kunt zien wat er in de verpakking zit. Het gebruikte plastic is volledig goedgekeurd voor verpakking van levensmiddelen en is dermate stevig dat het garanties biedt tegen beschadiging en bederf. Het garandeert natuurlijk ook ruimschoots de houdbaarheidstermijn van 1 jaar. Het laat wel meer licht door dan ondoorzichtige verpakking, vandaar dat wij op de verpakking de waarschuwing geven om het product donker te bewaren.
Vraag: Ik ben allergisch voor lactose, welke gerechten uit jullie assortiment kan ik beter vermijden?
Antwoord: Uiteraard weet iedereen met overgevoeligheid voor bepaalde stoffen zelf het beste welke ingrediënten niet goed voor hem/haar zijn. Wij gaan er vanuit dat je hier ‘verborgen’ ingrediënten bedoelt. Waar deze informatie relevant is, wordt dit vermeld bij de productinfo in de bestellijst en wij vermelden altijd de toevoegingen die niet zo voor de hand liggen. Zo doen wij melkpoeder bij de aardappelpuree maaltijden en vermelden dit.  Bij lactose- of suiker-overgevoeligheid kun je dan beter een maaltijd met een ander basisingrediënt kiezen of zelf een maaltijd samenstellen uit losse ingrediënten. Wanneer je toch graag een bepaald gerecht wilt, waarvan je leest of vermoedt, dat deze een voor jou verboden ingrediënt bevat,  geef dan je overgevoeligheid op bij de bestelling. Wij houden er dan rekening mee bij de samenstelling. Dit kan wel voor vertraging in de verzending zorgen omdat wij dit natuurlijk niet standaard op voorraad houden, dus bestel bijtijds.  Veel informatie vind je ook op de bladzijde waarin we ingaan op voedselallergie in relatie tot onze producten. Heb je specifieke voedselproblemen, schroom dan niet om nadere informatie (per e-mail) te vragen. Wij zullen gericht op vragen ingaan. Saus- of bouillon-specificaties zijn op aanvraag altijd leverbaar.
Vraag: Zijn jullie producten genetisch gemanipuleerd?
Antwoord: Daar kunnen we kort over zijn: nee.
Vraag:  In een aantal vegetarische gerechten is bouillon verwerkt. Is dat dan wel een vegetarische maaltijd?
Antwoord: Ja, want wij gebruiken uitsluitend vegetarische bouillon.
Vraag: Ik ben vegetariër en gebruik in het geheel geen dierlijke producten. Toch zie ik in een product op jullie lijst garnalen of vis vermeld. Wat verstaan jullie onder het begrip vegetariër en wat verstaan jullie onder veganistisch?
Antwoord: Er zijn vele opvattingen en die hebben allen aparte namen. Om het niet te ingewikkeld te maken hanteren wij de volgende verdeling:
vegetarisch‘: bevat geen vlees, maar kan wel vis, ei, melk, kaas en/of honing bevatten.
veganistisch‘: bevat geen vlees, vis, ei, melk, kaas of honing, maar uitsluitend producten van plantaardige oorsprong.
Vraag: Hoe lang zijn jullie producten houdbaar?
Antwoord: Gedroogde producten zijn lang houdbaar mits zij droog en donker bewaard worden. De houdbaarheidtermijn is minimaal 1 jaar. Bij goed bewaren zelfs langer. Donker bewaren is belangrijk omdat licht de kleurstoffen en vitamines afbreekt. Het product is dan zeker nog eetbaar maar de voedingswaarde en smaak nemen af. Zuivelproducten (melk en eipoeder) zijn iets minder lang houdbaar; wij adviseren 9 maanden. Poeders trekken altijd iets vocht aan (zijn hygroscopisch), waardoor het klontert  wanneer het te lang bewaard wordt en daarna lost het niet meer gelijkmatig op in water.
Vraag: Kan ik de kooktijd -en daarmee het brandstofverbruik- ergens lezen?
Antwoord: De effectieve kooktijd (hoe lang je een product aan de kook moet houden om het gaar te koken)  lees je op de gebruiksaanwijzing en op de bestellijst. Hoeveel tijd -en dus brandstof- het je kost om het geheel aan de kook te brengen kunnen we echter niet zo duidelijk aangeven. Dat hangt namelijk af van je brander, de gebruikte brandstof, de (weers)omstandigheden, de hoogte waarop je je bevindt en de manier waarop je met jouw brander omgaat. Naar aanleiding van suggesties van onze klanten vermelden wij de receptuur tegenwoordig op de buitenzijde van de maaltijdverpakking en noteren wij de bereidingstijd als volgt: x hoeveelheid water tot kooktijd + y tijd koken. 
Vraag: Ik ga altijd op stap met 1 pan. Kan ik jullie maaltijden dan wel gebruiken?
Antwoord: Jazeker. Bijna alle maaltijden zijn zo samengesteld dat je aan 1 pan voldoende hebt. Ook deze informatie vind je weer per maaltijd op de bestellijst. Er zijn ook maaltijden waarbij de koekenpan (deksel van de gewone pan) nodig is. De receptuur is daarop afgestemd. Je kunt natuurlijk de gerechten kiezen die aan 1 pan genoeg hebben, er is tenslotte keuze genoeg!
Wij hebben ook een assortiment 1-persoons maaltijden ,  dit zijn allemaal  1 pans recepten en de pan kan ook wat kleiner zijn.

Ook een vraag of suggestie voor ons? Vul het mailformulier in, wij horen graag van je!