Maïs

Maïs kennen wij als groente en als grondstof voor maïsmeel. Als groente wordt suikermaïs gebruikt, die een zoete smaak heeft en vooral in (Noord)Amerika zeer geliefd is. Ook in ons land wordt de maïskorrel als groente gegeten, al mengen wij ‘m dan meestal met andere groente zoals doperwt en wortel.  Maïsmeel wordt vaak gemengd met tarwemeel omdat de maïsmeel op zichzelf niet zo goed rijst. Dit komt doordat maïs geen gluten bevat. Er worden maar weinig producten aangeboden die uitsluitend van maïs worden gemaakt.  Zelfs de tortilla wordt al decennialang van gemengd graan gemaakt en de echte maïstortilla kom je alleen in Mexico zelf nog tegen. Maar ook daar worden tarwe en tarwe/maïsmengsels steeds meer toegepast.

Waarschijnlijk is de meest bekende toepassing van maïs: Cornflakes. Ooit ontstaan als gedroogde tarwepap die door Dr. Kellog in geroosterde vlokken, rond 1900, als nieuw voedingsmiddel geïntroduceerd werd. Cornflakes veroverde de wereld en is in zeer veel variaties op de ontbijttafel te vinden. De bereidingswijze die de dokter bedacht, is hetzelfde gebleven maar de grondstof is (meestal) maïs geworden. In bekendheid volgt dan waarschijnlijk popcorn, de gepofte maïskorrel, die synoniem met films bekijken lijkt te zijn. Een ander bekend product is Polenta, de Italiaanse maïspap, die ons land nog steeds niet heeft kunnen veroveren. Door de korte bereidingstijd zou dit voor buitensporters toch een zinvol voedingsmiddel kunnen zijn. Maïspap wordt in Afrika en op de Antillen veel gegeten en ongetwijfeld kom je het tegen als je in deze gebieden rondreist. Maar als je daar meer over wilt weten kun je beter ons kookboek raadplegen. De maïs die in Nederland op de velden staat, kun je beter niet voor het avondeten gebruiken. Nog afgezien van het feit dat dit niet ‘netjes’ is, is de kans zeer groot dat daar snijmaïs groeit. Deze is bestemd als veevoer en is beslist niet smakelijk te noemen.

Voedingswaarde: Maïs bevat naast een grote hoeveelheid zetmeel, ook de belangrijke vitamine A, dat verder in geen graansoort voorkomt.

GEBRUIK VAN MAÏS
Maïs wordt gebruikt als groente en als meel.
Bij Globetrotter Buitensportvoeding treft u gedroogde zoete maïs in het assortiment aan die als hoofdgroente, maar ook als smaakmaker in een groentemengsel gebruikt wordt. Je kunt Zoete Maïs vinden bij de losse ingrediënten en als bestanddeel in diverse maaltijden.