Couscous

Couscous lijkt op griesmeel maar wordt gemaakt van harde tarwe. Het meel wordt vermengd met water, vervolgens wordt dit gedroogd en vermalen tot grof meel. Traditioneel wordt couscous veel gebruikt in landen rondom de Middellandse Zee en met het product zijn zeer veel variaties mogelijk die in ons land nog maar in bescheiden mate toegepast worden. Een product waar we in de toekomst nog meer van gaan horen?

Toepassing bij Globetrotter buitensportvoeding:
Couscous is in ons assortiment o.a. opgenomen in het (vegetarische) gerecht Couscous Marrocain. Deze vegetarische maaltijd bevat naast amandelen ook abrikozen en rozijnen. Hierdoor is de maaltijd lekker fris en fruitig. Voor niet-vegetariërs hebben wij de maaltijd ” Libanees Lam”. De subtiele smaak van lamsvlees gaat heel goed samen met couscous.

Voedingswaarde:
couscous: 1391kJ, 52 gram koolhydraat, 11,8 gr eiwit, 2,4 gram vet waarvan 2 gram onverzadigd.

Andere producten van Tarwe:
Tarly en Ebly zijn merknamen waaronder tarwe tegenwoordig ook als maaltijdbasis beschikbaar is. De kooktijd is wat langer maar de producten zijn zeker als afwisseling op het dieet te gebruiken. De toepassing is vergelijkbaar met pasta.
Een ander interessant product is Bulgur (ook bulghur of burghul genoemd). Net als couscous is het product in het Midden-Oosten en Middellandse Zeegebied bekend.
Bulgur ontstaat door de hele tarwekorrels te stomen, te breken of te pletten en vervolgens te roosteren en drogen.
Bulgur heeft een licht nootachtige smaak en is qua bereiding te vergelijken met risotto rijst. Twee delen water, al dan niet met bouillon, verwarmen en één deel bulgur hierin gaar koken.
Aan het eind van de (korte) kooktijd is al het water opgenomen.

De bovenstaande producten worden nog niet algemeen toegepast maar wij hebben hier al wat lekkere maaltijden mee bereikt en zullen het product zeker nog meer aandacht gaan geven.
Recepten met deze lekkere producten vind je trouwens ook in ons kookboek.
Hierdoor wordt het zelf experimenteren met deze producten dus al gemakkelijk gemaakt!

 

GEBRUIK VAN COUSCOUS
Couscous laat zich goed als maaltijdbasis gebruiken. Het product laat zich gemakkelijk combineren met allerlei andere ingrediënten en smaken. Meestal verdienen de wat delicatere smaken de voorkeur: lamsvlees,  gemengd met diverse groentes met een subtiele smaak. Maar ook met pittige kruiden of met zoete smaken zoals vruchten levert couscous een smakelijke combinatie.

BEREIDING COUSCOUS     Traditioneel wordt couscous eerst voorzichtig gemengd met water en vervolgens gaar gestoomd. Tijdens het toevoegen van water en het stomen moet je voortdurend roeren tot een stevige korrelige massa ontstaat. Omdat in onze maaltijd gekozen is voor de snelkokende couscous hoef je niet te stomen maar voeg je het toe aan kokend water en laat je het gedurende een paar minuten op een laag pitje sudderen.  Wellen in gekookt water kan ook en vervolgens nog even roerbakken. Het alleen maar wellen, dat nogal eens als bereidingswijze voorgesteld wordt, zorgt niet voor voldoende vochtopname en gaarheid.

HOEVEELHEID
Reken voor een maaltijd voor 2 personen op minimaal 200 gram.