Gedroogde Vruchten

Gedroogde vruchten hebben een hogere voedingswaarde dan verse vruchten. Dat is eigenlijk heel logisch. Omdat het vocht voor een groot gedeelte eruit gehaald is maar alle voedingstoffen bewaard blijven, wordt de voedingswaarde per  gewichtseenheid groter. Dit geldt niet alleen voor de suikers maar ook voor de vitamines, vezels, bioactieve stoffen en mineralen.

Het nut van vruchten voor de buitenkok: bij inspanning wordt wel 50% van de beschikbare vitamine C verbruikt en dat moet ook weer aangevuld worden. Vruchten zorgen (samen met groente) voor aanvulling van vitamine C. Helaas is meestal vers fruit vaak niet weggelegd voor de buitensporter. Gedroogd fruit is lang houdbaar, licht van gewicht en maakt de maaltijd extra lekker. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om vitamine C. Ook andere vitamines en mineralen komen in de diverse fruitsoorten voor. Zo leveren gedroogde appels, abrikozen, rozijnen en dadels een belangrijke hoeveelheid kalium, een mineraal waarvan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid tegenwoordig op 3500 mg (!) gesteld wordt en levert fruit een belangrijke hoeveelheid ijzer. Hierdoor vormt (gedroogd) fruit een welkome aanvulling in een verantwoorde maaltijd.

Abrikozen
Zijn nooit geheel droog te verkrijgen, toch wordt al veel van het vocht verwijderd: voor een kilo gedroogde abrikozen is ongeveer 4,5 kilo verse abrikozen nodig.
Voedingswaarde per 100 gram: 1088 kJ, 0 gram vet, 5 gram eiwit, 59 gram koolhydraten, 14 gram vezels, 1500 mg kalium, 90 mg calcium, 4 gram ijzer, 0,17 mg B1, 0,16 mg B2

Ananas
Ananas wordt meestal gekonfijt. Konfijten betekent dat eerst een deel van de natuurlijke fruitsappen aan de vrucht onttrokken wordt door het product te koken. Vervolgens wordt aan het kookvocht suiker toegevoegd. In dit mengsel blijven de vruchten dan 24 uur liggen, waarna het geheel nog even kort gekookt wordt. Dit proces kan wel een aantal dagen achter elkaar herhaald worden. Bij de procesterm ‘gekristalliseerd’ fruit worden de vruchten nog bestrooid met suiker en dan alsnog ingedroogd. Deze gekristalliseerde soort wordt door Globetrotter Buitensportvoeding aangeboden. In dit geval hebben de vruchten wel 4 x zoveel kJ als hun niet gekristalliseerde soortgenoten. Door hun suikerlaagje plakken ze wat minder en kunnen ze als ‘snoep’ tussendoor gegeten worden. De ananas laat zich ook meekoken maar is smakelijker wanneer deze niet te lang kookt (1 minuut verwarmen is genoeg).
Voedingswaarde per 100 gram: 5084 kJ, 1 gram eiwit, 15 gram koolhydraten, 0 gram vet, 12 gram vezels, 200 mg kalium, 12 mg calcium, 0,4 mg ijzer, 0,07 mg B1, en 25 mg vitamine C

Lees meer